пятница, 15 апреля 2016 г.

Frumos......

Oameni buni, unde s-a mai văzut așa ceva? Oare nu este frică de Dumnezeu?
Fostul Președinte al raionului Strășeni împreună cu primarul satului Micăuți, vor să scoată răstignirea din s. Micăuți construită de un grup de oameni, mahalaua de pe lan, pentru ai construi fiicei sale casă. Au luat de la fiecare familie câte 0,4 ari pentru a le repartiza locuri de casă d-lui Voloșciuc și încă a 2 frați de-ai săi.
Oameni de bună credință, vă rugăm să ne ajutați și să-i împiedicăm pe acești oameni ca să-și ducă planul spre îndeplinire!



воскресенье, 27 марта 2016 г.

Orhei

Orheiul Vechi este amplasat in valea raului Raut, un afluent de dreapta al Nistrului, intre satele Trebujeni si Butuceni, raionul Orhei, la distanta de 60 km spre nord-est de la orasul Chisinau, intr-o zona istorico-geografica bine delimitata, vestita si constientizata de catre autohtoni din timpurile stravechi drept Codrii Orheiului sau Tara Orheiului - care reprezenta in vremurile istorice o unitate teritorial-administrativa distincta ce se includea perfect in sirul multiplelor tari medievale romanesti din imensul spatiu carpato-nistrean. La Orheiul Vechi natura si civilizatia umana s-au impletit organic, formand un tablou perfect al lucrarilor lor milenare.

Soroca




Soroca este un oraş în nord-estul Republicii Moldova, situat pe malul drept al râului Nistru, la 160 km. de capitala Moldovei – Chişinău, în partea de nord-est a Republicii Moldova. la frontieră cu Ucraina. Oraşul are 37,2 mii locuitori.[necesită citare] Este centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume. La Soroca funcţionează un muzeu de istorie şi etnografie care include şi Cetatea Sorocii, construită de Ştefan cel Mare în 1489

Orasul Ungheni


Statut:
Oraș
Prima atestare:
1462
Populația:
32530 locuitori
Ungheni este un oraş în Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ungheni. Suprafața totală a orașului Ungheni este de 16,4 kilometri pătrați. Amplasat în partea de vest a republicii, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Ungheni este situat la o distanţă de 107 km de Chișinău. Localitatea este cel mai important punct vamal feroviar la hotar cu România.

Monumente istorice

Pe teritoriul oraşului nu s-au efectuat săpături arheologice. Cu toate acestea, o retrospecţie de suprafaţă a teritoriului municipiului a scos la iveală vestigii ale unor aşezări din perioada culturilor Cucuteni, Cerneahov. La Ungheni au fost descoperite osemintele unui mamut din perioada terţiară. De asemenea, în spaţiul geografic al actuale
Bahmut Club - stațiune de odihnă în inima codrilor. Rezervația Plaiul fagului. Casa muzeu - Muzeul Satului din s. Pîrlița, r-nul Ungheni. Podul de Flori de la Ungheni, construit de arhitectul francez Gustave Eiffel.

Balti



Monumente istorice

Orașul Bălți dispune de un bogat patrimoniu cultural și istoric. Un adevărat monument al arhitecturii este Catedrala „Sf.Nicolae”, ctitorie a boierului moldovean Gheorghe Panaiot, construită după proiectul arhitectului austriac Antuan Weismann, în anii 1791 – 1795. Dorind să impulsioneze activitatea comercială a orășelului, Gheorghe Panaite a invitat la Bălți 300 de negustori armeni din Galiția. Comercianții au condiționat venirea în orășel cu construirea unei biserici romano-catolice. Însă, din considerente necunoscute, negustorilor din Galița nu li s-a permis să se mute cu traiul în Moldova. Biserica a fost sfințită în 1804 și transformată în lăcaș de cult ortodox. Arhitectura acestuia impresionează prin măreție și monumentalitate. Edificiul a fost construit după tipul bisericilor greco-romano-catolice, cu clopotniță aparte și reprezintă în plan o navă alungită în două niveluri, marcată de pilaştri verticali, întrerupţi de trei cornişe orizontale. Pilaştrii faţadei principale subliniază structura interioară a construcţiei. Pilaştrii verticali şi ferestrele cu ancadramente creiază o impresie monumentală a edificiului. Soarta acestui monument a fost tragică, în 1965 fiind distrusă clopotnița catedralei. În anul 1995 clopotnița a fost restabilită, întregind ansamblul architectonic.
O adevărată capodoperă a arhitecturii este Catedrala ”Sf. Împărați Constantin și Elena”, construcția căreia a fost inițiată de episcopul de Hotin cu reședința la Bălți, Visarion Puiu, după proiectul arhitectului A. Gabrielescu, care a îmbinat reușit arhitectura tradiţională cu plan triconc şi elementele constructive şi decorative ale stilului neobizantin. Construcția catedralei a durat un deceniu (1924-1934), picturile interioare și exterioare au fost executate de renumiți pictori italieni, unguri, români, ruși, sculpturile din piatră au împodobit coloanele catedralei. Gardul și porțile au fost executate manual de fierarii din Cernăuți. Turla principală a bisericii s-a înalţat la 46 metri în armonie şi proporţie echilibrată cu restul catedralei. În interiorul catedralei, impresionantă prin dimensiunile sale, pot asista la slujbe peste 1000 de credincioşi. În faţa bisericii pe axa ei principală s-a amplasat un baptisteriu al cărui arhitect a fost V. Voiţehovschi. Sculpturile în piatră împodobesc coloanele baptisteriului.  Soarta catedralei sfințite cu mult fast în anul 1935 a fost tragică. În anul 1961 locașul a fost închis, în incinta sa fiind amplasat Muzeul ținutului natal. În această perioadă catedrala a suferit deteriorări serioase frescele fiind acoperite cu var, au fost pierdute icoane, cărți bisericești prețioase, etc. La începutul anilor 90 catedrala a fost restaurată și redată bisericii ortodoxe.
Biserica ”Sf. Parascheva” a fost construită între anii 1924-1934, din inițiativa episcopului Visarion Puiu. Edificiul bisericii îmbină trăsăturile esenţiale ale arhitecturii moldovenești și celei munteneşti. Fațadele bisericii sînt înfrumusețate cu elemente de decoraţie plastică, basoreliefuri în piatră și lemn cu motive geometrice și vegetale. O valoare deosebită o prezintă picturile murale interioare care nu s-au păstrat în întregime. O parte dintre relicvele bisericii au fost pierdute în anii `70 – `80 ai secolului XX, cînd în clădirea bisericii s-a aflat planetariul. Actualmente locașul religios este redat bisericii ortodoxe.    
Biserica Armeano-Gregoriana a fost construita in anii 1910-1914, după proiectul arhitectului A.Krasnoselski. Proiectul a stilizat arhitectura Armeniei medievale. Clădirea bisericii consruită din cărămidă și fețuită cu piatră neprelucrată are o înălțime de 16,8 m, proportii armonioase, redînd unitatea cu peisajul înconjurător.

Orasul Falesti

Oraşul Făleşti este centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume, situat în partea de nord-vest a Republicii Moldova, la o distanţă de 125 km de municipiul Chișinău. Suprafaţă construită al oraşului constituie aproximativ 4.29 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 15.13 km.




вторник, 22 марта 2016 г.

Obiective turistice in Chisinau

Obiective turistice în Chişinău. Casa Memorială Puşkin
Ştiaţi unde şi-a început Puşkin romanul „Evghenii Oneghin”? La Chişinău. Casa Memorială Puşkin se numără printre obiectivele turistice din Chişinău care merită vizitate. „Adevărul Moldova“ vă prezintă 10 dintre cele mai interesante şi mai încărcate de istorie locuri de vizitat în inima Republicii Moldova. 

Tradiţie la Muzeul Satului

Muzeul Satului reprezintă o adevărată oază de linişte şi relaxare. Inaugurat la 18 mai 1995, muzeul reconstituie satul basarabean din sec. XVIII-XIX. Se întinde pe o suprafaţă de 150 ha şi cuprinde şase zone etnografice şi 165 de de monumente: mori de vânt, mori de apă, biserici de lemn, case de locuit, anexe gospodăreşti, crucifixe, un han, o crîşmă. Muzeul Satului este locul perfect pentru odihnă şi redescoperirea trecutului

Muzeul Naţional de Artă din Chişinău a fost fondat în anul 1939. Clădirea a fost construită şi proiectată din piatră albă şi cărămidă roşie de către arhitectul Alexandru Plămădeală. Pe o suprafaţă de 800 metri pătraţi, operele sunt structurate în secţii precum: artă medivală şi creaţie populară, artă rusă şi orientală, scenografie şi altele. Muzeul are 44.000 de exponate ce fac parte din diverse colecţii: artă antică, medievală, sculptură, etc. Clădirea muzeului păstrează un spirit elegant şi emană mă



Denumit şi Porţile Sfinte, Arcul de Triumf din Chişinău este un monument de arhitectură construit în 1841, pentru a comemora victoria armatelor ruseşti asupra turcilor. În interiorul arcului se află un clopot care a fost turnat din metalul tunurilor turceşti capturate în război. Înălţimea monumentului este de 13 m, iar capitelurile celor patru piloni ai construcţiei au fost sculptate în stil corintic. Pe partea frontală este montat un orologiu mecanic, luminat în timpul nopţii, care însă nu anunţă prin sunet ora exactă. Arcul veghează centrul Chişinăului de 174 de ani.





понедельник, 14 марта 2016 г.

...

Staţiunea balneoclimaterică „Codru”, s. Hârjauca

Fondată în imediata apropiere de Mănăstirea Hârjauca, la aproximativ 25 km de oraşul Călăraşi, staţiunea balneoclimaterică „Codru” este una dintre cele mai apreciate din R. Moldova pentru tratarea maladiilor gastrointestinale, a sistemului nervos central şi periferic, restabilirea aparatului locomotor, cardiovascular şi a căilor respiratorii. Serviciile oferite de sanatoriu includ şedinţe de masaj şi băi de nămol. Condiţiile de cazare în cele 440 de locuri disponibile s-au apropiat mult de standardele europene. Avantajul staţiunii este faptul că se află chiar în sânul naturii unde omul îşi poate restabili echilibrul spiritual, făcând o escapadă în adâncul codrilor.
Alte atracţii turistice: Mănăstirea „Înălţarea Domnului”, Hârjauca (1740) - lăcaşul este situat în zona pitorească a Codrilor. Face parte din salba de mănăstiri din centrul Basarabiei, care trebuie văzute împreună: Răciula-Hârbovăţ-Frumoasa 

Orheiul Vechi

Orheiul Vechi este, fără îndoială, cel mai vizitat loc din R. Moldova. Relieful stâncos, satele pitoreşti şi lăcaşurile sfinte creează o atmosferă arhaică, ruptă de tumultul civilizaţiei. Veţi descoperi aici un muzeu în aer liber cu ruine şi inscripţii medievale lăsate pe stâncile de calcar. Peisajul locului bucură ochiul atât vara, cât şi iarna. 
Recomandăm să vizitaţi Orheiul Vechi în perioada festivalului de muzică etno „Gustar” care se va desfăşura pe 25-26 august. Oaspeţii vor avea ocazia să asculte un dialog multicultural suculent, de melodii cu tradiţii din Balcani, America de Sud şi centrul Europei. Organizatorii vor amenaja un loc destinat corturilor la doar 50 m de scena principală. Cei care vor dori mai mult confort vor putea să se cazeze în pensiunile „Casa Verde”, „Casa din Luncă”, „La popas”, „Drumeţia” etc. din satele Butuceni şi Trebujeni.
Alte atracţii turistice: Băile tătăreşti (sec. XIV) - pe malul Răutului, lângă satul Trebujeni s-au păstrat ruinele unor băi tătăreşti rămase din epoca Hoardei de Aur

„Hanul lui Hanganu”, s. Lalova

Pensiunea rurală „Hanul lui Hanganu” se află pe malul Nistrului, în satul Lalova, r-nul Rezina. Oaspeţii vor fi cazaţi într-o casă amenajată în stil moldovenesc cu lejancă, şemineu, covoare ţesute şi ulcele. Complexul include de asemenea o sală polivalentă, saună, fâneaţă, parcare, terase, livadă şi vie. Vizitatorii pot merge la plimbare cu barca pe Nistru sau la pescuit. De asemenea, aici este unul din puţinele locuri unde poate fi practicat paraşutismul. În sezonul estival, la dispoziţia oaspeţilor stau livada, via şi prisaca.
Alte atracţii turistice: Mănăstirea Ţâpova (sec. XIV-XVI) - e un complex monastic format dintr-o serie de chilii săpate în stâncă. Vă recomandăm să vă plimbaţi prin părţile locului. Peisajul stâncos de pe malul Nistrului este superb.

Pădurea Domnească, r-nul Glodeni

Cea mai mare rezervaţie ştiinţifică din R. Moldova impresionează prin diversitate şi pitorescul locului. Aici, vizitatorii vor găsi acea oază de linişte pe care doar natura poate să o dea. „Pădurea Domnească” e situată în lunca Prutului de Mijloc. Localnicii îi mai zic „Ţara Bâtlanilor”, deoarece aici fac popas peste 100 de specii de păsări. Pădurea Domnească este singurul loc din ţară unde pot fi văzuţi zimbri. Aceste animale masive vor atrage neapărat obiectivul aparatelor de fotografiat şi vor trezi entuziasmul călătorilor. 
Oaspeţii pot fi cazaţi în pensiunile din satele Balatina, Viişoara şi oraşul Glodeni.
Alte atracţii turistice: Rezervaţia „Suta de Movile” - monument natural format dintr-un lanţ de peste o mie de movile dispuse paralel cu râul Prut.

Staţiunea balneologică „Nufărul Alb”, or. Cahul


Staţiunea „Nufărul Alb” a fost fondată în 1986, într-o zonă bogată în izvoare minerale ce conţin săruri sulfuroase, clor, natriu, iod şi brom. În prezent, „Nufărul Alb” este de departe cel mai mare sanatoriu din R. Moldova, fiind situat în imediata apropiere de centrul oraşului Cahul. Apa cahuleană este folosită la tratamentul aparatului locomotor şi cardiovascular, sistemului nervos central şi periferic, maladiilor ficatului şi rinichilor, metabolismului, tractului gastrointestinal, precum şi a maladiilor ginecologice şi dermatologice. Este intens folosită hidropatia (tratamentul cu apă). Staţiunea are o capacitate de 500 de locuri. După sesiunile medicale, pacienţii pot vizita biblioteca, sala de biliard, bazinul sau discoteca.
Țâpova
Țâpova cu cascada ei rece și peisajele sălbatice. 

tapova

..

.Cetatea Tighina
Pentru că, după mine, e cea mai frumoasă cetate din cele patru cetățeni de-a lungul Nistrului. Pentru că e la 50 km de Chișinău și atât de puțin vizitată de moldoveni. Cetatea a fost reconstruită recent, deși se simt influențele ideologice de la Tiraspol, cetatea a reușit să păstreze parțial din spiritul de epocă.Satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi
Locul de vărsare a râului Bâc în Nistru. Peisaje frumoase, în special din partea celaltă a Nistrului, din satul Bâcioc. Plajă curată. Dacă ajungeți acolo, să vizitați neapărat și muzeul din Gura Bâcului, un muzeu bogat așa cum rar întâlnești în satele din Moldova.
pădure perfectă pentru mersul pe jos sau pe bicicletă. Și peisaje rupte din poveste cu râul Nistrul. Povestea întreagă aici http://observatoare.eu
tarasova
7. Satul Păulești, raionul Călărași
Pe teritoriul conacului boieresc din Păulești se află un ceasornic natural format din 24 de pini. Aceștia sunt sădiți în cerc la distanțe egale. Oamenii zic că acest ceas indica boierilor vremea exactă. Alături de acest ceas sunt ruinele conacului boieresc. Povestea întreagă aici: http://observatoare.eu
paulesti
8. Satul Lalova, raionul Rezina
Pentru peisajele și Nistrul frumos.
Lalova
9. Satul Purcari, raionul Ștefan Vodă
Pentru casele frumoase cu stuf de la Nistru și vinăria celebră.
satul purcari
10. Satul Oxentea, raionul Dubăsari
Pentru stâncile frumoase de la Nistru și oamenii primitori :)
oxentea
Rezervația La Castel din satul Gărdinești, raionul Edineț
Peisaje pitorești lângă un sat la fel de pitoresc. Printre stânci și pietre curge râul Racovăț, defileul Răcovățului este un canion în miniatură.
Se numește La Castel pentru că pe timpuri în vârful dealului era un castel. Se mai zice că acolo sus mai era un monument care a fost distrus în timpul URSS.
gordinesti
4. Nistrul la Cocieri
cocieri